30 Ekim 2016 Pazar

İş fikri bulma

1. Yapmaktan En Çok Haz Aldığınız Şeyi Belirleyin

Herhangi bir kariyer danışmanı veya iş koçu da size aynı şeyi söyleyecektir, “Yapmayı sevdiğiniz bir şey bulun.”

Çok klişe ancak gerçek. Yapmaktan keyif aldığınız bir şey bulun. Bu sayede hem kendinizi iyi hissedecek hem de işinizi kolayca büyüteceksiniz.

Hayatta size ne keyif veriyor, neyden haz alıyorsunuz? Neden bunu hayatınızı kazanmak için yapmayasınız?

Tim Ferriss buna “ilham perisi” adını veriyor ki bu da bu olayın biraz masalımsı, hayalimsi olmasını sağlıyor. Ancak işe de yarıyor çünkü tek bir temel prensip üzerine kurulu: “Yapmayı sevdiğiniz bir işi yapın ve hayatınız boyunca bir daha çalışmak zorunda kalmayın” (Konfüçyüs).

İşte bu temel ilkeyi bir iş fikrine nasıl çevirebileceğiniz: sevdiğiniz şeyi nasıl paraya dönüştürebileceğinizi bulun:

  • Kaya tırmanışını mı seviyorsunuz? O zaman kaya tırmanışı eğitmeni olmaya ne dersiniz?
  • Bir şeyleri dekore etmeyi ve iş akışını maksimize etmeyi mi seviyorsunuz? O halde verimlilik danışmanı olmayı düşünebilirsiniz.
  • Uzay yolculuğunu mu seviyorsunuz? O zaman roket inşa etmeyi öğrenin.

Sevdiğiniz şeyi bulun ve bunu bir işe dönüştürün.

 2. En Büyük Hayal Kırıklığınızı Bulun

Durun ve düşünün. Şu anda hayatınızdaki en büyük hayal kırıklığı ne?

Buldunuz mu? Harika.

Peki, şimdi bu sorunun çözümü ne olabilir?

İşte bu sizin iş fikriniz.

Abartmıyorum, sadece işinizi basitleştiriyorum.

Birçok harika iş fikri, bir sorunun çözümü olarak ortaya çıkmıştır. Biri, bir sorun ile karşılaşır, ona bir çözüm bulur ve bu çözümü satar.

Sorununuz ne? Ve çözümünüz ne?

Kilerinizdeki gıdaları yiyen bir fare mi? (Fare kapanı) Kimi zamanlar bulunduğunuz ortam çok mu sıcak oluyor? (Vantilatör) Karanlığı ortadan kaldıracak bir şeye mi ihtiyacınız var? (Teşekkürler, Edison).

Çözümünü üretebileceğiniz sorunlar, sizin en parlak ve karlı iş fikriniz olacaktır.


3. 15 Yıl Sonra Dünyadaki En Büyük Sorunların Neler Olacağı Hakkında Düşünün

Elon Musk ileri görüşlü bir yatırımcıdır. Peki, fikirlerini nasıl üretiyor?

Musk bu konuda şöyle demiştir: “Dünyanın (aynı zamanda insanlığın) geleceğini etkileyebilecek sorunların ne olduğu hakkında düşünüyorum.”

Gelecekteki olası sorunlar hakkında çözüm üretmek için beyin fırtınası yapıyor. Büyük ihtimalle Musk, kısa süreli sorunların kısa süreli çözümleri olduğunun da farkına varmış. Bu yüzden daha büyük sorunlarla yani gelecekteki insanlığın sorunları hakkında kafa yoruyor.

Bu yüzden PayPal’ı kurdu, uzay mekikleri üretiyor, elektrikli araçları geliştirdi, bir denizaltı arabası tasarladı ve San Francisco’dan Los Angeles’e seyahat etmeyi 30 dakikaya düşürecek bir kapsül yolculuğu icat etti.

Bir mekik tasarlamanıza veya kapsüller üretmenize gerek yok ancak önümüzde ne tür problemle karşılaşma ihtimalimiz var? Bunlar ne olabilir? Bunları şimdiden nasıl çözmeye başlayabilirsiniz?

İnsanlar üreteceğiniz bu çözümlere para ödeyecekler. Tamam belki bugün değil ancak eninde sonunda ödeme yapacaklar. Ancak şu an ise, bu sorunlar ve çözümleri hakkında düşünmeniz gerekiyor.

4. Herhangi Bir Şey Yapmaya Başlayın

Herhangi bir şeyi yapmanın en iyi fikre ulaşmak için en iyi ve en hızlı yol olduğunu fark ettim.

İlk denemenizde en iyi fikre sahip olmayı bekleyemezsiniz. Bunun için birkaç kez başarısız olmanız gerekiyor. Deneyebilir ve ikinci kez de başarısız olabilirsiniz ancak eninde sonunda aradığınız fikri bulacaksınız.

Deneyin ve başarısız olun. Herhangi bir fikri benimseyene kadar bunun üzerine gidin.

Bir iş kurmaktan, başarısızlıktan korktuğunuz için kaçınabilirsiniz. Ancak belki de ihtiyacınız olan şey başarısız olmaktır. Belki başarıyı tatmadan önce birkaç kez başarısızlığı tatmanız gerekiyordur.

Bu yüzden daha fazla beklemeyin ve şimdi başlayın. Bir şeyler yapın.

5. Dışarı Çıkın ve Farklı Bir Şey Yapın

Nadia Goodman tarafından yazılan girişimciler için olan bir makalede kendisi bu durumu harika bir şekilde ifade ediyor:

Yeni fikirler yaratıcılık gerektirir ve yenilik ve çeşitlilikle de geliştirilirler. Tatildeyken harika bir fikir bulabilirsiniz veya bir performans sanatı izlerken beklenmedik bir ilham gelebilir.

Dışarı çıkmalı ve size yeni fikirler verecek şeyleri tecrübe etmelisiniz. Eğer gözlerinizi açarsanız yanıtın orada olduğunu göreceksiniz ancak dünyanız size yeni fikirler sağlayacak kadar geniş ve farklı olmalıdır.

Yeni deneyimler, yeni yerler, yeni duygular ve bu gibi şeyler yeni fikirler için ilham kaynağı olurlar. Eğer yeni şeyler deneyimlemezseniz yeni bir fikir de üretemezsiniz.

Yapacak yeni bir şey ya da gidilecek yeni bir yer bulun. Bu daha önce yapmadığınız herhangi bir şey olabilir. Bir festivale katılmak, Aztek kalıntılarını gezmek ya da Kosta Rika’da bungee jumping yapmak gibi.

Yeni bir şeyler yapın ve yeni fikirlerin aklınıza doluştuğuna şahit olun.

 


2 yorum:

  1. Packers and Movers Bangalore - Reliable and Verified Household Shifting Service Providers Give Reasonable ###Packers and Movers Charges. Cheap and Best Office Relocation Compare Quotation for Assurance for Local and Domestic House Shifting and Get estimates today to save upto 20%, ***Read Customer Reviews - @ Local Packers And Movers Bangalore

    YanıtlaSil
  2. Really impressive post. I read it whole and going to share it with my social circules. pls visit .
    Packers And Movers Chennai

    YanıtlaSil